Προτάσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε την Τρίτη και την Τετάρτη η Επιτροπή Αξιολόγησης της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013» που συνεδρίασε στα Γιάννενα, με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργου Αγγελόπουλου.Η Κοινοτική Πρωτοβουλία, όπως είναι γνωστό, αφορά σε κοινές δράσεις φορέων από την Ελλάδα και την Ιταλία, οι δε επιλέξιμοι φορείς που είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις ήταν κατά μείζονα λόγο Περιφέρειες, Δήμοι, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα, αναπτυξιακές εταιρείες κ.α.
Στα Γιάννενα συνεδρίασαν τόσο η Επιτροπή Αξιολόγησης όσο και η Επιτροπή Παρακολούθησης και εξέτασαν συνολικά 204 προτάσεις που είχαν κατατεθεί τόσο από την Ιταλία όσο και από την Ελλάδα. Οι προτάσεις αφορούσαν διακρατικές δράσεις φορέων σε πεδία πολιτικής όπως οι Μεταφορές, το Περιβάλλον, ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός κ.α.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 17 δράσεις που τελικώς αξιολογήθηκαν θετικά και εγκρίθηκαν, στις 9 συμμετέχουν φορείς από την Δυτική Ελλάδα, προϋπολογισμού 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό δείχνει τον υψηλό βαθμό προετοιμασίας που είχαμε αλλά και το γεγονός ότι έχουμε, πλέον, συνειδητοποιήσει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ν’ αφήνουμε ανεκμετάλλευτα κοινοτικά προγράμματα που μπορούν να φέρουν πόρους και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών», ανέφερε σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αγγελόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Τώρα ξεκινάμε έναν αγώνα δρόμου ώστε ν’ αναθεωρήσουμε τον προϋπολογισμό του Προγράμματος και να εντάξουμε δυο ακόμη προτάσεις από την Δυτική Ελλάδα που θα αποφέρουν στην περιοχή πάνω από 650.000 ευρώ».