Καταγγελία του δικηγόρου Γιάννη Σταυρόπουλου Παρότι το θέμα της κατασκευής του ΧΥΤΑ στην περιοχή «Παπανικολού» είναι… πολιτικό και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει έναν εργολάβο που προσπαθώντας να κάνει τη δουλειά του μειοδότησε σ`ένα διαγωνισμό και ανέλαβε την κατασκευή ενός έργου, από πλευράς των κατοίκων, σήμερα που πλέον τα πράγματα έχουν φτάσει σ`αυτό το σημείο μέσα από μια σειρά λάθος χειρισμών αρκετά χρόνια πριν… το «κόκκινο πανί» αποτελεί ο εργολάβος που για να εγκαταστήσει τα συνεργεία του θα πρέπει να συνοδεύεται από …ΜΑΤ με κίνδυνο μάλιστα τα πράγματα να εκτροχιαστούν.
Ο δικηγόρος (κάτοικος της περιοχής που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ) κ΄.Γιάννης Σταυρόπουλος με την παράθεση σχετικών εγγράφων από την περιοχή της Ναυπακτίας και συγκεκριμένα τον ΧΥΤΑ της Βλαχομάνδρας όπου έχει κατασκευάσει και διαχειρίζεται ο ανάδοχος του έργου στην «Παπανικολού» επιχειρεί να αποδείξει όπως λέει ότι σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, το αντίθετο μάλιστα. Επικαλούμενος μηνυτήρια αναφορά που έχουν καταθέσει τον περασμένο Αύγουστο οι «Πολίτες εν δράσει» της Ναυπάκτου με αφορμή διαρροή από το ΧΥΤΑ της Βλαχομάνδρας αλλά και έγγραφο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης 1ης γ.ε.ν.Ν.Αιτ/νίας προς την εταιρία κάνει λόγο για «αδυναμία ελέγχου στις συνέπειες που θα έχει η κατασκευή του ΧΥΤΑ εάν γίνει στην Παπανικολού» όπως χαρακτηριστικά τονίζει.
Μάλιστα ο κ΄.Σταυρόπουλος ερχόμενος πλέον σε καθημερινή επαφή με κατοίκους της περιοχής στην προσπάθειά του να αναζητήσει στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Βλαχομάνδρας τονίζει ότι εκτός της μηνυτήριας αναφοράς του έχει ανατεθεί να καταθέσει αγωγή κατά του κ΄.Κωσταντίνου κάτι που δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες του συλλόγου συνοδεύονται από φωτογραφίες με κίτρινα απόνερα.

Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η μηνυτήρια αναφορά που δημοσιοποιεί ο κ΄.Σταυρόπουλος αφορά περιστατικό της 19ης Αυγούστου όπου υπήρξε διαρροή στραγγισμάτων από το ΧΥΤΑ Ναυπακτίας με τους μηνυτές να υποστηρίζουν ότι: «Μέλη του Συλλόγου μας μαζί με τον Πρόεδρο του ΤΣ. Βλαχομάνδρας κ. Χριστόφορο Τσουκαλά, το μέλος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Ν. Αιτ/ίας κ. Ντίνο Τσουκαλά και κατοίκους της περιοχής, επισκεφτήκαμε το ρέμα της Αμεραούς όπου και διαπιστώσαμε -από τη μαυρίλα- την μόλυνση. Ο μηχανικός του Δήμου Ναυπάκτου κ. Βλαχάκης που συναντήσαμε στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, μας οδήγησε στο σημείο όπου υπήρξε η διαρροή, λέγοντας ότι υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας της αντλίας στο τελευταίο φρεάτιο πριν τις δεξαμενές του βιολογικού, με αποτέλεσμα τα στραγγίσματα να υπερχειλίσουν προς το ρέμα της Αμεραούς.
Επειδή όμως το θέμα έχει να κάνει:
1ο με την υγεία των κατοίκων της Βλαχομάνδρας- Χάνι Μπάνια, γιατί απ’ το ρέμα υδρεύονται οι καλλιέργειες τους,
2° με την μόλυνση του υπεδάφους και των ποταμών και 3° με τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Στη μελέτη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, το άρθρο 11 σχετικά με την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, επιβάλλει την ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισης. ‘
Τελικά το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ήταν να ειδοποιηθεί ο μηχανικός του Δήμου, να έλθει με το μηχανάκι του να …διαπιστώσει τη διαρροή, που σημειωτέον γίνεται πολλές φορές το χρόνο. Αντί να: απομονωθεί η περιοχή διαφυγής, να απομακρυνθεί το προσωπικό, να δημιουργηθεί ενδιάμεσο επίπεδο στεγάνωσης, να παρακολουθεί -με δειγματοληψίες- σε καθημερινή βάση το συγκεκριμένο σημείο που εντοπίστηκε η διαρροή για να αντιμετωπιστεί τεχνικά, να υπάρξει αναλυτική μελέτη ακριβούς προσδιορισμού της φύσης και της έκτασης του προβλήματος ή του σημείου διαρροής, να εγκατασταθεί μια επιπλέον γεώτρηση που θα βοηθήσει τον καλύτερο έλεγχο, να προταθούν (κ. Βλαχάκη) επανορθωτικά μέτρα με τεχνικές παρεμβάσεις στην πηγή ρύπανσης για να αποκατασταθεί η ζημιά κ.λ.π.

Σημειωτέον ότι τα δείγματα του νερού που πήραμε -με κάθε προσοχή και κανόνα υγειονομικής δειγματοληψίας- η ΔΕΥΑΝ Ναυπάκτου στην οποία απευθυνθήκαμε προκειμένου να τα εξετάσει χημικά και μικροβιολογικά, μας απάντησαν προφορικά, ότι λόγω καλοκαιριού και Αυγούστου δεν έχουμε τη δυνατότητα να γίνουν εξετάσεις του νερού, θα ξαναδούμε το θέμα αύριο, πάντως η διαρροή έχει σταματήσει.
Κύριε Εισαγγελέα παρακαλούμε τα δέοντα. Τα δείγματα πάρθηκαν με κάθε υγειονομικά ενδεικνυόμενο μέσο από υγειονομικό και φυλάσσονται σε ψυγείο για κάθε ζήτηση»
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό από πλευράς δήμου Ναυπακτίας υπήρξε επίσης έγγραφο προς τον κ΄.Κωσταντίνου όπου μεταξύ άλλων του τονίζει ότι: «Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο και θα πρέπει να ληφθούν αμέσως αυστηρότατα πειθαρχικά και άλλα μέτρα κατά του προσωπικού που εκτελούσε τη βάρδια κατά την προαναφερόμενη ημερομηνία, γιατί εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι το προσωπικό αυτό είναι ανεπαρκές για τις υποχρεώσεις που του έχετε αναθέσει».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Από την πλευρά του ο κ΄.Σ.Κωσταντίνου στη χθεσινή επικοινωνία που είχαμε μαζί του κάνει λόγο για ένα μεμονωμένο περιστατικό «Πρόκειται για ένα ατύχημα και συγκεκριμένα διαρροή που έγινε από λάθος χειρισμό και δεν αφορά την κατασκευαστική πλευρά του έργου. Κατόπιν τούτου άλλωστε υπήρξαν βεβαιώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ουδείς θέτει θέμα κακής κατασκευής είτε κακής συντήρησης του ΧΥΤΑ στην Βλαχομάνδρα, το αντίθετο μάλιστα» απαντά χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για κόντρες μεταξύ πολιτικών προσώπων και κατοίκων με σημείο αναφοράς τον ΧΥΤΑ που όμως δεν αφορούν επί της ουσίας το έργο.