Το ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, αναμένεται να θέσει, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει στις 24 και 25 Αυγούστου, με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Η επιμήκυνση δεν προβάλλεται ως αίτημα αλλά ως αναγκαιότητα» τόνιζε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στην κυβέρνηση εκτιμούν πως μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση, η θέση της χώρας θα ισχυροποιηθεί και θα μπει φρένο στα συνεχιζόμενα σενάρια περί ελληνικής αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Αυγούστου, ο κ. Σαμαράς θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο μεταξύ, στην οριστικοποίηση μέτρων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ καλούνται να καταλήξουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί μετά τις 20 Αυγούστου.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι η μείωση των συντάξεων πάνω από 700 ευρώ, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, η μείωση της δεύτερης σύνταξης, καθώς και η μείωση των εφάπαξ. Μάλιστα εξετάζεται η επιβολή εισφοράς σε όσους έλαβαν μεγαλύτερα εφάπαξ από ό,τι δικαιολογούσαν οι εισφορές τους.

Έχει προταθεί επίσης η αύξηση του ορίου ηλικίας για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 65 έτη και η επιβολή κλίμακας εισοδηματικών κριτηρίων για τα οικογενειακά επιδόματα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, ο «γολγοθάς» του Ελληνα πρωθυπουργού και, μαζί του, της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει στις 22 Αυγούστου και την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ και θα ολοκληρωθεί, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου όταν και αναμένεται πλέον να «κλειδώσει» η απελευθέρωση της επόμενης δόσης του δανείου.

Κυβερνητικό στέλεχος μιλάει στην εφημερίδα χαρακτηριστικά για Συμπληγάδες που πρέπει να περάσουν οι τρεις αρχηγοί και τα κόμματά τους, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει επιτυχώς από τη Σκύλλα των εξωτερικών πιέσεων και τη Χάρυβδη των εσωτερικών αντιθέσεων, όχι μόνον της αντιπολίτευσης αλλά και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων.

Όπως τονίζει η Καθημερινή της Κυριακής, οι κυβερνητικοί εταίροι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους τον τελικό κατάλογο με τα μέτρα περί τις 20 Αυγούστου, ενώ σύντομα θα παραλάβουν και από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση τα πέντε εναλλακτικά σενάρια για συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ.