14.6 C
Aigio
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤεχνολογίαΈτοιμο το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που κολυμπάει

Έτοιμο το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που κολυμπάει

Το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ- κολυμβητή, που κάνει ύπτιο και ελεύθερο (κρόουλ) δημιούργησαν Ιάπωνες ερευνητές. Για πρόσθιο, ωστόσο, θα χρειαστεί ένα ζευγάρι πιο εξελιγμένα πόδια για να το καταφέρει αλλά κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα γίνει στο μέλλον.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Τόκιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Μοτόμου Νακασίμα, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», προορίζουν το ρομπότ τους για ναυαγοσώστη στις παραλίες.
Παράλληλα, όμως, το ρομπότ θεωρείται χρήσιμο για επιστημονικές έρευνες στο πεδίο της αθλητικής κολύμβησης, όπως π.χ. για αναλύσεις σχετικά με τη δύναμη που πρέπει να καταβάλουν οι κολυμβητές στο νερό.
Οι Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο «σκάνερ» για να καταγράψουν πλήρως τη σωματική διάπλαση ενός κολυμβητή και, στη συνέχεια, εφάρμοσαν στο δημιούργημά τους 20 αδιάβροχους ελεγχόμενους από υπολογιστές κινητήρες, που αναπαράγουν με επιτυχία τις διάφορες αναγκαίες κινήσεις της κολύμβησης.
Από άποψη ταχύτητας, προς το παρόν το ρομπότ «πιάνει» τα έξι μέτρα το δευτερόλεπτο, περίπου το ένα τρίτο του ανθρώπινου παγκόσμιου ρεκόρ. Όμως καθώς κάλλιστα μπορεί μελλοντικά να βελτιώσει τις επιδόσεις του και μιας κι είναι επίκαιρο καλό θα ήταν -εκτός από τους συνήθεις ελέγχους ντόπινγκ- στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες οι κολυμβητές της ιαπωνικής ομάδας να ελεγχθούν περισσότερο προσεκτικά.

Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

zougla.gr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular