Πέρασε μία δεκαετία από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Αγκόλα και η χώρα έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο προς την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, που αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 8% φέτος.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα πετρελαϊκά αποθέματα της Αγκόλα, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική. Την ίδια στιγμή, τα πετρελαϊκά έσοδα επέτρεψαν τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων σημαντικών έργων υποδομής. Αυτό είναι εμφανές στην πρωτεύουσα Λουάντα, με τους νεόχτιστους ουρανοξύστες να έχουν μεταβάλει ριζικά την όψη της. Στην άκρη της παραθαλάσσιας πρωτεύουσας, ο δήμος προχώρησε στην επιχωμάτωση μεγάλης έκτασης, όπου θα κατασκευασθεί μαρίνα σκαφών, εστιατόρια και χώροι αναψυχής.

Η βελτίωση των υποδομών σημαίνει, όμως, και σημαντικό εκσυγχρονισμό του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Η χώρα βρίσκεται στα τελικά στάδια απόκτησης υπερσύγχρονου δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4G, νωρίτερα από κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, χάρη σε επένδυση ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Το Λονδίνο, για παράδειγμα, εγκαινιάζει μόλις την ερχόμενη εβδομάδα το πρώτο πειραματικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας 4G από την εταιρία UK Broadband.

Το δίκτυο 4G θα επιτρέπει στους κατοίκους της Λουάντα να «κατεβάζουν» δεδομένα μέσω Διαδικτύου με ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες. «Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι στρατηγικής σημασίας. Η οικονομική ανάπτυξη είναι αδύνατη χωρίς αξιόπιστο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο», λέει ο Αντόνιο Φρανσίσκο, διευθύνων σύμβουλος της Movicel, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες GSM στην Αφρική, που συνασπίσθηκε με την κινεζική ZTE για την κατασκευή του δικτύου και των κατάλληλων συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Η ανάπτυξη έχει φέρει στα διάβα της ευμάρεια για συγκεκριμένη μερίδα της κοινωνίας της χώρας. Η τοπική αντιπροσωπεία Porsche καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων. Η χώρα, όμως, παραμένει φτωχή με ποσοστό 70% των κατοίκων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC