Η πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη με τη δύναμη των αχτίδων του ήλιου και τη βοήθεια του κατόπτρου «έδωσε ζωή» στην Ολυμπιακή Φλόγα και λίγα λεπτά αργότερα τη μεταλαμπάδευσε στη δάδα του παγκόσμιου πρωταθλητή της κολύμβησης Σπύρου Γιαννιώτη, με τον οποίο αρχίζει η Λαμπαδηδρομία, και το ταξίδι προς το Λονδίνο. Χιλιάδες κόσμου έχει κατακλύσει την Αρχαία Ολυμπία. Έλληνες από διάφορα σημεία της επικράτειας αλλά και τουρίστες από την Βρετανία, την Γαλλία, την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Ιαπωνία, την Κίνα αλλά και πολλά άλλα σημεία του πλανήτη ήταν πιστή στο ραντεβού και βρέθηκαν στην πόλη της Ηλείας που γέννησε του Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στην τελετή Αφής το παρών έδωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Ζακ Ρογκ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπήςκ. Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Έλληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι, μέλη της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών. Μεταξύ των καλεσμένων, ήταν και ο τέως Βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος, ο οποίος να υπενθυμίσουμε ότι είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Συνολικά το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα 2.900 χιλιόμετρα στα χέρια490 λαμπαδηδρόμων. Αναλυτικά θα διασχίσει 26 Νομούς, 38 Δήμους και 40 πόλεις,θα φτάσει σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ θα γίνουν και 34 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής.
Η φλόγα θα φτάσει στην Πάτρα αύριο Σάββατο 12 Μαΐου.

 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ -ΖΑΚ ΡΟΓΚ
Την πρόταση φιλοξενίας στην Αρχαία Ολυμπία μόνιμων δραστηριοτήτων, συμβατών με την φυσιογνωμία του χώρου, επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρόγκ, το βράδυ της Τετάρτης, στο περιθώριο της ανακήρυξης του κ. Ρογκ σε επίτιμο δημότη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο κ. Κατσιφάρας χαρακτήρισε την ανακήρυξη του κ. Ρογκ σε επίτιμο δημότη της Αρχαίας Ολυμπίας ως μια συμβολική κίνηση που αναδεικνύει την συνέχεια και την ενότητα ανάμεσα στους αρχαίους και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ πρόσθεσε ότι η πρόταση της Περιφέρειας για ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση της Αρχαίας Ολυμπίας, με την φιλοξενία δραστηριοτήτων μόνιμου χαρακτήρα, συνδέεται με τον στόχο της ενίσχυσης του ολυμπιακού πνεύματος και των ιδεών που συμπυκνώνει.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος απ΄ την τιμή που του έκανε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και πρόσθεσε ότι «μ` έχουν τιμήσει πολλές φορές αλλά η βράβευση εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία, είναι κάτι ξεχωριστό. Είναι συγκινητικό να είμαι πολίτης μιας μοναδικής πόλης».

Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην ιστορία
των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων ήταν Αιγιώτης