Πραγματοποιήθηκε  στην Πάτρα ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και φιλοξένησε το Επιμελητήριο Αχαϊας, για την ενημέρωση των Διοικήσεων και του προσωπικού των Επιμελητηρίων της Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και νησιών του Ιονίου για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την μέχρι τώρα λειτουργία και εξέλιξη του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης (ΥΜΣ).

Κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης με Επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Στέφανο Κομνηνό συναντήθηκε με Προέδρους, μέλη Διοικήσεων και υπαλλήλους Επιμελητηρίων.

Τονίστηκε ο ιδιαίτερα επιτυχής ρόλος των Επιμελητηρίων στην Εφαρμογή του ΓΕΜΗ (ρεκόρ ίδρυσης εταιρείας μέσω ΥΜΣ 18 λεπτά!) και η σημασία του για την εθνική Οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Παρουσιάστηκαν οι κατευθύνσεις του αναμενόμενου νομοσχεδίου που θα παρέχει μέσω ΓΕΜΗ και πολλές νέες δυνατότητες στις επιχειρήσεις είτε με μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, είτε με παροχή νέων υπηρεσιών όπως η δημοσίευση ισολογισμών. Ακόμη η εφαρμογή ειδικών Μητρώων όπως το μητρώο εξαγωγών μεσω του ΓΕΜΗ.

Έγινε ευρεία και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και προτάθηκαν λύσεις και βελτιώσεις του ΓΕΜΗ και της ΥΜΣ που αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να επεκταθεί στο σύνολο όλων των επιχειρήσεων της χώρας.

Είδηση αποτελεί και η νέα εταιρική νομική μορφή Ι.Κ.Ε. (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) που ετοιμάζεται (σχέδιο νόμου) και θα περιέχει στοιχεία που θα διευκολύνουν την εταιρική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Επίσης συζητήθηκε η ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τη δυνατότητα των Επιμελητηρίων για αδειοδότηση επιχειρήσεων που ήδη έχει νομοθετηθεί και αναμένεται σύντομα κοινή υπουργική απόφαση για να τεθεί σε εφαρμογή.