Ενστάσεις όσον αφορά το περιεχόμενο και τη χρονική στιγμή της επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην ΕΕ εγείρει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
Όπως δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, οι κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα της Τεχεράνης που προωθεί το Παρίσι για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ της 30ης Ιανουαρίου θα πρέπει να εξαιρούν το αργό πετρέλαιο που πωλείται από το Ιράν στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni για την εξυπηρέτηση των οφειλών της χώρας προς την εταιρεία.

«Ένα εμπάργκο πετρελαίου είναι λογικό όσο παραμένει σταδιακό και από αυτό αποκλείονται οι παραδόσεις πετρελαίου του Ιράν για να εξυπηρετήσει τις οφειλές του στην Eni» δήλωσε στη Le Figaro ο Μόντι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη.

Η δήλωση Μόντι φαίνεται να δυσχεραίνει την απόφαση για επιβολή σκληρότερων κυρώσεων για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν που επιθυμούν ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Αρκετοί διπλωμάτες της Ένωσης δήλωσαν την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ότι τα κράτη – μέλη αποδέχτηκαν τη βάση της συμφωνίας για την απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου στην ΕΕ.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ανακοίνωσε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις των χωρών – μελών της ΕΕ βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας